En sammenligning av bibliotektjenestene ved Diakonissestiftelsen i København og Lovisenberg diakonale høgskole i Oslo

Knut Hverven jobber ved Lovisenberg Diakonale Høgskole i Oslo, og fikk i år tildelt et reisestipend fra SMH. Han ville til København for å sammenligne bibliotektjenestene ved Lovisenberg diakonale høgskole (LDH) Diakonissehuset i Oslo og utdanningene på Diakonissestiftelsen i København (med hovedvekt på grunn- og etterutdanning).
Her følger en rapport fra besøket:

Da jeg søkte om stipend til denne komparative undersøkelsen, tenkte jeg at det ble mye tallsammenligninger vedrørende adgang til databaser, størrelse på boksamling, antall studenter osv. Men etter å ha vært på studietur til København, så vil jeg legge vekten på andre områder, som går mer mot bibliotekpolitikk og organisering av bibliotektjenestene. Det viste seg nemlig at studentene på Diakonissestiftelsen, i motsetning til LDH, ikke har et fysisk bibliotek på campus. De er derimot brukere av bibliotektjenestene på PHBIBLIOTEK, som er en landsomfattende samling av profesjonshøgskolebibliotek med felles tilgang til bøker og databaser. 2 av disse bibliotekene som ligger i København (hvor også de fleste PHBIBLIOTEKENE ligger) blir mye brukt av studentene fra Diakonissestiftelsen. Det er bibliotekene på Nylandsvej og Sigurdsgade. Disse bibliotekene ligger 4-5 minutter sykkeltur fra Diakonissestiftelsen. Når jeg intervjuet studenter og undervisningspersonalet, så syntes alle at denne ordningen var veldig grei. Grunnene til dette er flere. For det første er det kollektive transport tilbudet og sykkelstiene godt utbygget. Trykt materiale kan bestilles på nett, og kommer raskt. Det er meget god tilgang på databaser, både nasjonale og internasjonale. Man bare logger seg inn på sin WAYF (where are you from), og får tilgang til faglige databaser for hele Danmark. Det er i tillegg lett å få tilgang til fulltekst, både hjemmefra, på studiested og på det fysiske biblioteket hvis man reiser dit. Tilsvarende høgskolebibliotek i Oslo er fysisk beliggende på studiested, og det har biblioteket på LDH fått god uttelling for når vi spør våre studenter og ansatte om hvor fornøyde de er med bibliotektjenesten. Så det er tydelig at den tidligere hovedtesen om at biblioteket må ligge på studiestedet er på vikende front, i alle fall i Danmark. Dette kan kanskje friste til noen forsøk med fellesbiblioteker i Oslo og Norge ellers. Vi har for eksempel 3 diakonale høgskoler i Oslo med hvert sitt bibliotek

Når det gjelder bachelorutdanningen for sykepleiere i Danmark, så er den på 3 ½ år, mot 3 år i Norge.  I løpet av denne tiden så har de danske bachelorstudentene 9 moduler med bibliotekundervisning og søketeknikk i skriftlig og elektronisk materiale.  Disse modulene er obligatoriske, og sykepleiefaglig undervisningspersonale er alltid til stede. Denne ordningen er alle involverte parter meget godt fornøyde med.

Når det gjelder åpningstidene på et par av PHBIBLIOTEKENE i København, så er det allerede vedtatt 24 timers åpningstid prinsipielt. Så blir det et forhandlingsspørsmål om hvordan dette skal ordnes i praksis, og hvor stor den faglige tilstedeværelsen av bibliotekarer blir på ulike tider av døgnet.  Nye, spennende og litt uvante tanker i vår digitaliserte bibliotekverden.

Hilsen
Knut Hverven
Spesialbibliotekar
Lovisenberg diakonale høgskole

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s